14 Mart 2013 Perşembe

mitokondri yaşlanması teorisi

mitokondri yaşlanmasından kast edilen mitokondrinin en başından beri +x yaşında olması değildir. mitokondriler, hücrede kendi dnasını taşıyan nadir organellerden biridir, her dna yapısında olduğu gibi mitokondri dnasında da telomer kısalması yüzünden gen kaybı, ve çeşitli mutajenler yüzünden genlerde işlem bozukluğu görülmektedir. mitokondri yaşlanması mitokondri dnasının bozularak işlevini yerine getirememesi, en önemli olarak da enerji üretememesidir. ancak vücut yaşlanması sadece mitokondri yaşlanmasından ibaret değildir.

bahsi geçen kimyasallar * telomere etki edemezken, hücrenin normal işlemlerini her hangi bir mutasyon, ya da limiting factordenilen kısıtlayıcı kimyasal tehlikesinden bir şekilde korunarak gerçekleştirmesini sağlayabilirler. bu kimyasallar vücutta zaten bulunan ancak zamanla sentezi azalabilen, yediklerimize bağlı olarak miktarları değişebilen, ya da vücutta/ hücrede kullanım verimliliği azalabilen maddelerdir. bu yüzden dışarıdan takviye etmek gerekebilir, yine de dozlar kafadan alınmamalı, moleküler metabolizmdan anlayan bir doktora danışılmalıdır.

ayrıca mitokondrinin ve diğer bir çok organelin anneden geçtiği doğrudur. (bkz: the seven daughters of eve* ancak mitokondri hücrede tek kopya halinde bulunmaz, yani embriyoda eşlenen mitokondriler ilkinin genç kopyalarıdır. hasarlı olmaları ancak ve ancak anneden geçen mitokondrilerin genelinde bulunan bir mutasyon/ hasar söz konusuysa olabilir.*

Hiç yorum yok: