11 Haziran 2008 Çarşamba

batı toplumunun sevgiyi yozlaştırması

''if we live in such a great and prosperous world, and we are living longer, better, and healthier than before, why are we so unhappy?''


tanımadığınız batılı insanlar arasında kaldığınızda fark edersiniz ki ''bizden adam olmaz'' dediğiniz sizden insan olmuştur da batılılarda sevginin yanında insaniyete değer bütün değerler körelmiştir. kendinizin farkına varmak ve karşınızdakinin sizin nezaketinizi, saygınızı hak etmediğini, dahası bunları anlamadığını görmek acılı bir süreçtir.

sevgi denen olguyu çoktan terk ettikleri aşikar ancak bizim saygı sandığımız şey araya set çekme, belli bir noktayı geçmeme ve geçirtmeme, insanların arkasından konuşma ama sizin de insan olduğunuz bilincini yitirerek konuşma, iş yerinde sizi partneri ve rakibi olarak belirleme ancak rekabetten psikolojik yıpratmayı anlamaktan ibarettir. bizde meziyet olarak görülen duygusallık, ince düşüncelilik, ekmeğin yarısını paylaşma onlarda sadece bir zaaf, zaaflarınızı aşağılama fırsatını da asla kaçırmıyorlar. zaten düşünceli bir insanın batı toplumunda kişiliğini koruyarak yaşaması imkansız; ya yıpranmayı ya da sertleşmeyi seçmek zorundasınız. *

tüm bunların arasında beni en çok kıran ise, batılı toplumlarda kişilerin bu tür duygulardan uzak, bihaber ve bırakın sizin yaptığınız inceliği anlayacak, tam tersi dalga geçecek şekilde yetiştirilmesi. kendinizi anlatma yollarınızın hepsi kapanıyor böylece. iyi, güzel ve doğru bildiğiniz her şey kötülenince, ve siz bunda mantıklı bir sebep bulamayınca boşluğa düşüyorsunuz.

ilginç olanı ise, bu kadar uzak gözüken insanların biraz içince tamamen değişmeleri. buna özel yaşamla iş yaşamını ayırmak diyenler olabilir ancak bunun asıl nedeni kişiliksizlik ve maskelerden ibaret olma bence. ayrıca ulu orta sevişmelerini de anlayamıyorum malesef, bu kadar mesafelilerse nasıl sokak ortasından beş dakikada adam kaldırabiliyor ve özel hayatlarını bu kadar göz önünde yaşayabiliyorlar? ve bunda insanlara saygı nerede?

düşünüyorum da, progesteron annelik duygusu aşılar ya hani, duyguların benzer olmasını beklersiniz insanlarda; işte o külliyen yalan. bütün genetik bilgime karşılık geliyor hayati bilgim, bakıyorum da artık insan olmamak yaşamı sürdürmeyi sağlıyor başarıyla. başarı herkese göre tartışılır ancak, survival of the fittest kuramına göre bu oyunda kazananlar artık biz değiliz; yıpranmaya ya da değişmeye mahkumuz.

----------------------------- modern batıya hoşgeldiniz.

Hiç yorum yok: